Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Drugie powstanie wielkopolskie

14 sierpnia 2015 | Nauka | Justyna Adamczyk
źródło: Rzeczpospolita

Kulinarna historia wielkopolski jest niezwykle bogata, ba, momentami wręcz wzniosła!

Nawet powstanie wielkopolskie zostało ogłoszone przez Ignacego Jana Paderewskiego z hotelu Bazar, miejsca, którego piwnice skrywały największą kolekcję wina w tej części Europy. Trudno o lepszy podkład do kreślenia historii. Kamienica do dziś służy kulinariom i choć piwnice z winami pozostały wspomnieniem, to kuchnia restauracji Bazar 1838 wspaniale do nich nawiązuje.

Kultura, także kulinarna, w stolicy Wielkopolski kwitnie. Niezwykłą werwę i pasję widać było podczas kończącego się właśnie Festiwalu Transatlantyk, którego znaczną część jego twórca, człowiek niezwykłej pasji i talentu, Jan A.P. Kaczmarek poświęcił...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10218

Wydanie: 10218

Spis treści
Zamów abonament