Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jedź do Porto, wypij porto

03 listopada 2000 | Moje Podróże | EC
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

PORTUGALIA

Aromat winnych piwnic i suszonego dorsza, błękitne kafle azulejos, czerwone dachówki starych domów

Jedź do Porto, wypij porto

EWA CICHOCKA

Portugalia to nie tylko krajobrazy, także nowe smaki, zapachy i kolory. A miasto Porto to niezwykły aromat piwnic, skrywających w ciemności i chłodzie beczki dojrzewających win, oraz ostry zapach wielkich płatów suszonych dorszy. Barwę miasta znad rzeki Douro stanowi natomiast błękit kafli azulejos, zdobiących fasady kościołów i domów, oraz błękit nieba i wód oceanu.

Z tarasu kościoła św. Franciszka rozciąga się widok na płynącą w dole leniwie Douro, złotą rzekę. Na ścianie pobliskiego domu widnieje wymalowana postać tajemniczego mężczyzny w czarnym kapeluszu i pelerynie. Ten "Zorro" to znak firmowy jednego z producentów wina porto. Porto jest specjalnością winnic rozłożonych nad Douro. Leżakuje przez lata w piwnicach przy ujściu rzeki do oceanu.

W przewodniku, na którego okładce umieszczono "Zorro", czytam, że w podziemiach kościoła przy którym się zatrzymałam, znajduje się osuarium z setkami ludzkich kości, oczekującymi na Sąd Ostateczny... Jakie jeszcze tajemnice kryje to miasto?

Palmy, mewy i azulejos

Porto, znajdujące się w północnej części Portugalii, jest rzadziej odwiedzane przez turystów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2155

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament