Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kawior z pustyni

10 maja 2002 | Nauka i Technika | KK

Kawior z pustyni

W Iranie prowadzone są eksperymenty z hodowlą jesiotrów ("Acipenser Stallalus") na pustyni o tysiąc kilometrów od Morza Kaspijskiego, które stanowi ich naturalne środowisko. Przy czym chodzi nie o mięso tych ryb, lecz o ich ikrę czyli kawior.

Produkcja kawioru na świecie drastycznie spada w ostatnich latach, zaś głównymi dostawcami są: Iran i Rosja.

Na pustyni, 100 km na południe od Yazd, powstało małe osiedle Mahi Khaviar. Wydrążono tam nieckę basenu o powierzchni 5000 metrów kwadratowych (pół hektara), napełniono ją słoną wodą (16 gramów soli na litr) z miejscowych podziemnych złóż i wpuszczono narybek. Na razie jeszcze nie wiadomo, czy jesiotry w takich warunkach osiągną dojrzałość. Jeśli tak, możliwa będzie w tym regionie Iranu, a nie jest wykluczone, że także poza nim, hodowla jesiotrów, których jest coraz mniej w Morzu Kaspijskim ze względu na degradację ekologiczną tego akwenu.

k.k.

Brak okładki

Wydanie: 2615

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament