Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Święto peklowanej szynki

16 kwietnia 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Szynka wielkanocna i rzeżucha
źródło: Rzeczpospolita
Szynka wielkanocna i rzeżucha

O ile polska uczta w Wigilię Bożego Narodzenia stanowi rzadki w światowej kulturze przykład uczty postnej, o tyle polska Wielkanoc to już nieskrępowany niczym kulinarny festiwal nad festiwale.

Zna też nasza literatura wiele przepięknych opisów wielkanocnego stołu. Do moich ulubionych należy ten ze wspomnień wspaniałego historyka i krajoznawcy Zygmunta Glogera, który tak zapamiętał święta w nadbiebrzańskim majątku swego ojca:

„[Najpierw przynoszono ze spiżarni] wysokie na łokieć szafranowe baby, przybrane w białe czepce z lukru, maku i konfitur domowych. Ustawiano je w zwartym szyku, jakby do boju, który miał się zakończyć ich poćwiartowaniem i spożyciem. U ich stóp leżały pokotem, w drugim szeregu, niby wasale, placki pulchne i grube jak poduszki, wysadzane rzędami białych migdałów i czarnych wielkich rodzenków. Dalej szły słodkie mazurki jak kwadratowe kobierczyki, przybrane w lukier, mak kolorowy i agrest smażony. Stół oddzielny...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Brak okładki

Wydanie: 8294

Spis treści
Zamów abonament