Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Spór o promocję żywności

16 kwietnia 2009 | Ekonomia | Beata Drewnowska
W tym roku spożycie pieczywa w Polsce spaść może poniżej 60 kg na osobę. Piekarze narzekają, że ich wyroby przegrywają m.in. z intensywnie reklamowanymi przekąskami i słodyczami.
źródło: Rzeczpospolita
W tym roku spożycie pieczywa w Polsce spaść może poniżej 60 kg na osobę. Piekarze narzekają, że ich wyroby przegrywają m.in. z intensywnie reklamowanymi przekąskami i słodyczami.

Piekarze chcą współdecydować o podziale pieniędzy. Zamierzają zachęcić Polaków do kupowania chleba, którego popularność spada

– W obecnym projekcie ustawy w komisji zarządzającej funduszem promocji zbóż i przetworów zbożowych nie mogą zasiadać piekarze. O podziale pieniędzy mają decydować tylko producenci zbóż oraz zakłady zajmujące się ich skupem i przetwórstwem – oburza się Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo. Fundusz dotyczący zboża jest jednym z dziewięciu, których powstanie zakłada projekt ustawy autorstwa resortu rolnictwa. Pozostałe dotyczą mleka, wieprzowiny, wołowiny, mięsa końskiego, owczego, ryb, owoców i warzyw oraz...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8294

Spis treści
Zamów abonament