Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niemięsne przysmaki mięsne

10 września 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Nerki smażone
źródło: Free/Stockfood
Nerki smażone

Podroby to – z definicji – nadające się do spożycia organy wewnętrzne zwierząt - pisze Piotr Bikont, dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych

Zalicza się do nich także pośledniejsze części tuszy, jak ogony, ratki czy głowiznę. Wykorzystywanie podrobów w kuchni wypływało zawsze ze względów ekonomicznych, jako że każde ubite zwierzę należało wykorzystać maksymalnie; w dzisiejszych czasach są to po prostu najtańsze produkty zwierzęce. Jednocześnie od pradziejów niektóre z podrobów stanowiły specjalny przysmak, przysługujący najważniejszym czy najbardziej zasłużonym członkom wspólnoty – zwłaszcza wątroba, serce czy mózg, a np. wśród ludów kaukaskich baranie oczy i jądra.

Jedną z charakterystycznych cech najciekawszych, najbardziej...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8418

Spis treści
Zamów abonament