Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Francuska rewolucja kulinarna

10 kwietnia 2010 | Styl życia | Kamilla Staszak
Gilles Choukroun
autor zdjęcia: Kamilla Staszak
źródło: Fotorzepa
Gilles Choukroun
Le Paradis du Fruit, czyli design  we wnętrzu i na talerzu sygnowany:  Philippe Starck
autor zdjęcia: Kamilla Staszak
źródło: Fotorzepa
Le Paradis du Fruit, czyli design we wnętrzu i na talerzu sygnowany: Philippe Starck

W Paryżu kuchnia molekularna już nie jest modna. Młodzi kucharze głoszą hasła: zdrowo, świeżo, oryginalnie

„I bez zadęcia” – dodaje Gilles Choukroun (Gilleschoukroun. com) uważany za Robespierre’a nowego ruchu. Wsławił się posłaniem krytyków przewodnika Michelina na szafot. – Bezkrwawy. Powiedziałem im, żeby nie przychodzili do mojej restauracji, gdyż nie zgadzam się z ich sposobem promowania dobrej kuchni. Najważniejsze jest to, co podaję na talerzu. Jedzenie ma być jak w trzygwiazdkowej restauracji, ale nie mam ochoty zatrudniać odźwiernego w liberii, blond recepcjonistki oraz po pięciu kelnerów do jednego klienta. Sam do pracy przychodzę w dżinsach i klienci też mają czuć się na luzie – opowiada Gilles.

W swojej restauracji MBC w XVII dzielnicy Paryża wymyśla nowe dania i zmienia przyzwyczajenia. Na przystawkę foie gras podaje ze słodkimi korniszonami (12 euro), krewetki z daktylami jako danie główne (20 euro), a na deser ciastko orientalne z nadzieniem tiramisu (10 euro).

Co w lodówce

Jego towarzyszem w rewolucji jest Bertrand Grébaut z restauracji Agape (Agape-paris. fr). Ten zaledwie 27-letni kucharz, wcześniej grafik komputerowy, gdy poświęcił się kuchni, znalazł nowy sposób na dania zawsze świeże i najwyższej jakości. – W...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8595

Spis treści
Zamów abonament