Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zimne napoje dla załogi

03 lipca 2010 | Prawo | zal

Pracodawca nie może limitować ilości płynów dostarczanych pracującym w wysokiej temperaturze

Tak wynika z rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279). Zgodnie z nim firma ma obowiązek dostarczania napojów zatrudnionym w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25 stopni C, przy pracach na otwartej przestrzeni w temperaturze powyżej 25 stopni C i na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C. Ilość napojów powinna zaspokajać potrzeby pracowników. Ponadto powinny być dostępne w ciągu całej zmiany roboczej.

Przepisy nie określają rodzaju napoju (bezalkoholowego), jaki ma być do dyspozycji. Wszystko zależy od pracodawcy albo uzgodnień z pracownikami.

Brak okładki

Wydanie: 8664

Spis treści
Zamów abonament