Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Do redakcji

10 sierpnia 1996 | Kraj | IC

Do redakcji

Rzeczowa analiza zadaje kłam twierdzeniu, że główną przyczyną drożenia żywności jest "archaiczna" struktura naszego rolnictwa. Zasadniczą przyczyną są koszty produkcji i pośrednictwa; struktura jest czynnikiem ubocznym. Dowód: wystarczy porównać całkowity koszt wytworzenia poszczególnych płodów rolnych i procent wzrostu kosztów, na przykład zabiegów agrotechnicznych w małym gospodarstwie, w porównaniu z dużym (15 ha i większym) , by przekonać się, jak mało różni się dziś jednostkowy koszt wytworzenia poszczególnych płodów w gospodarstwie dużym w stosunku do małego, fachowo prowadzonego. (. .. )

(. .. ) W wypowiedzi "Polacy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 828

Spis treści
Zamów abonament