Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

18 października 1996 | Ekonomia | AS

Informacje

Rynek wieprzowiny ustabilizowany

W tym tygodniu średnia cena skupu żywca wieprzowego znów spadła. Tym razem o 11 gr na kg, podczas gdy w poprzednim o 15 gr, ajeszcze tydzień wcześniej o 7 gr. Obecnie, jak wynika z danych Pek Polu, za kg żywca zakłady płacą przeciętnie 3, 52 zł kg.

Na giełdach towarowych ceny wieprzowiny w minionym tygodniu minimalnie spadły albo utrzymały się na dotychczasowym poziomie. Wzrosła, w stosunku do września, podaż żywca krajowego, zakłady przetwórcze mają więc szansę zaopatrzenia na święta Bożego Narodzenia po umiarkowanych cenach. Gdyby oferta krajowa była niewystarczajaca i niezbędne okazały się znaczące dostawy z importu, wtedy -- przy wysokich cenach mięsa wieprzowego na rynkach zachodnich -- mocno musiałyby wzrosnąć także ceny detaliczne wyrobów gotowych. Najbardziej poszukiwane są obecnie drobne mięsa niższych klas, boczek, karkówka, ozorki, głowy. Poprawiło się zaopatrzenie w podgardle, skórki, tłuszcze drobne.

Za półtusze świeże płaci się teraz na giełdach od 5, 2 do 5, 4 zł kg. Cena mrożonych wynosi od 4, 2 do 4, 5 zł kg. Cena schabu spadła już poniżej 10 zł za kg. Głowy kosztują ok. 2 zł kg.

Rynek wołowiny ustabilizowany jest od dłuższego czasu. Średnie ceny w skupie nie zmieniają się od kilku tygodni. Duża jest podaż mięsa krajowego, uzupełnieniem jest import. Występuje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 889

Spis treści
Zamów abonament