Kryzys na rynku mięsa
Źywność. Ceny wieprzowiny wzrosły o 23 proc. i możliwe są kolejne podwyżki
Dla branży mięsnej świńskie dołki i górki – czyli zmiany wielkości pogłowia trzody chlewnej – nie są niczym nowym. Jednak tak złej sytuacji, jak w ostatnich miesiącach, nie było już w Polsce od dawna. – Ceny produktów na półkach sklepowych nie nadążają za wzrostem cen surowca, sięgającym niekiedy kilku procent w skali tygodnia – mówi Andrzej Pawelczak, rzecznik prasowy Animeksu, lidera polskiego rynku mięsa.
W drugiej połowie grudnia 2011 r. średnia cena rynkowa tuczników w Polsce sięgnęła 165,73 euro za 100 kg i przekroczyła średnią cenę unijną...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta