Polskie zakłady mięsne złapały zadyszkę
Embargo na wieprzowinę oraz ostra konkurencja cenowa w kraju szkodzą firmom. Ratunkiem są nowe rynki.
Beata Drewnowska
– Kondycja finansowa zakładów mięsnych w Polsce pogorszyła się znacząco – mówi „Rzeczpospolitej" Tomasz Starzyk z wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska.
Z jej najnowszej analizy wynika, że na koniec czerwca 2015 r. w bardzo dobrej i dobrej sytuacji finansowej było tylko 45,3 proc. firm z branży mięsnej. Na początku 2014 r. – a więc tuż przed wprowadzeniem embarga na polską wieprzowinę przez m.in. Rosję, Białoruś, Chiny i Koreę Południową – udziały radzących sobie firm wynosiły 80,4 proc.
To właśnie zakaz eksportu mięsa wieprzowego na wiele rynków jest główną przyczyną kłopotów branży.
–...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta