Firmy dbają o zdrową dietę pracowników
Coraz więcej pracodawców w ramach dodatkowych świadczeń promuje zdrowe odżywianie, zapewniając w biurach bezpłatne owoce i warzywa.
Anita Błaszczak
Z polskich biur i firmowych kantyn znikają popularne do niedawna automaty z batonikami i chipsami. Ich miejsce zajmują skrzynki z owocami oraz krojone warzywa, które wypierają ciasteczka i paluszki z korporacyjnych spotkań.
Piotr Szczepanik, prezes firmy TheFruitBox.pl, która od ponad dwóch lat dostarcza świeże owoce i warzywa do warszawskich biur, twierdzi, że umyte i pokrojone zestawy (np. ogórków, rzodkiewek, marchewek, cykorii) są coraz bardziej popularną przekąską zarządów firm. Na razie jednak prym w witaminowych benefitach wiodą świeże owoce – najczęściej sezonowe.
Ta zmiana w firmowym menu to przejaw przenikającej do nas z Zachodu koncepcji well-being, wellness i związanego z nią trendu zdrowego trybu życia. Jak przypomina Magdalena Słomczewska-Klimiuk z firmy Sodexo Benefits and Rewards Services, jej badanie „Drogowskaz Motywacyjny 2016" przeprowadzone wspólnie z instytutem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta