Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szalone łososie

12 marca 1997 | Gazeta | ZW

Szalone łososie

Na chorobę szalonych krów mogą cierpieć też łososie. Jak pisze niemiecki tygodnik "Focus", takie podejrzenie powstało po wykryciu przez neurobiologów prionu, zakaźnego białka, podejrzanego o wywoływanie choroby szalonych krów (BSE) , a także choroby Creutzfelda-Jakoba u ludzi. Wprawdzie nie jest to jeszcze dowód, ale jak twierdzi Martin Groschup z Instytutu Chorób Wirusowych w Tybindze, nie można wykluczyć, że choroba rozprzestrzeniła się też na ten gatunek ryb. Hans-Jürgen Schlotfeld z Hanoweru podejrzewa, do zakażenia mogło dojść po spożyciu przez łososie hodowlane zainfekowanego mięsa zwierząt. Jak przyznał, nikt tak naprawdę nie wie, z czego dokładnie karma jest sporządzana. Podobnie w latach 80. zaraziło się bydło, karmione mączką zawierającą mięso padłych owiec.

z. w.

Brak okładki

Wydanie: 1019

Spis treści
Zamów abonament