Żywność tanieje i będzie tanieć
prognozy | Nadchodzi chwila wytchnienia po galopujących podwyżkach cen z 2017 r. Do końca czerwca jaja potanieją o 21 proc., a mleko o 8 proc. Aleksandra ptak
Dobre wieści na wiosnę mają dla czytelników „Rzeczpospolitej" analitycy z banków. W naszej ósmej już edycji comiesięcznych prognoz hurtowych cen surowców rolnych przewidują duże spadki cen żywności. Rekord spadków bić będą jaja, których ceny w ciągu najbliższego kwartału mają spaść średnio o 21 proc.
Prognozy już nie straszą
Jak co miesiąc analitycy z banku BGŻ BNP Paribas, BZ WBK, Credit Agricole, PKO BP i Alior Banku przygotowali dla „Rzeczpospolitej" prognozy cen podstawowych surowców rolnych. Przy użyciu algorytmów, swojego doświadczenia i wieści z rynku starają się wskazać, jak w ciągu najbliższego miesiąca, kwartału i roku zmienią się koszty mleka, zbóż, mięsa, jaj czy cukru. Tym razem mają dla konsumentów głównie dobre wieści.
Zdecydowanymi czempionami spadków cen będą jaja i mleko. Ze względu na aferę z fipronilem w Europie Zachodniej i likwidacją tamtejszych stad niosek polskie jaja biły w ubiegłym roku rekordy eksportu i podwyżek cen. Dziś sytuacja po prostu wraca do normy, co – sądząc po prognozowanych spadkach – zajmie jeszcze trochę czasu.
– W związku z odbudową stad na Zachodzie Europy spodziewamy się dalszego spadku cen jaj – mówi Łukasz Czech, analityk z BGŻ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta