Żywność na świecie rekordowo droga
Indeks globalnych cen żywności FAO wystrzelił w lutym do 140,7 pkt, bijąc rekord sprzed 11 lat. A to dane jeszcze sprzed wybuchu wojny.
To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Już zeszły rok stał pod znakiem mocno rosnących cen. Odzwierciedla to wyliczany przez FAO indeks światowych cen żywności. W styczniu 2021 r. miał on wartość 113,5 pkt, w grudniu 134,1 pkt i znalazł się bardzo blisko historycznego rekordu.
W styczniu 2022 r. jeszcze go nie pobił, ale zrobił to w lutym. Jak policzyła FAO, indeks sięgnął 140,7 pkt. To o 5,3 pkt, czyli 3,9 proc., więcej niż w styczniu i aż o 24,1 pkt (20,7 proc.) powyżej poziomu sprzed roku. Co jednak ważniejsze, to także wynik najwyższy w historii notowań, o 3,1 pkt wyższy od dotychczasowego rekordu z lutego 2011 r.
Indeks FAO uwzględnia pięć...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta