Rozgrywka o fotel lidera w produkcji żywności zrównoważonej już trwa
Po agresji Rosji na Ukrainę kwestia bezpieczeństwa żywnościowego stała się sprawą strategiczną, którą Europa będzie wzmacniać – a nowe moce produkcyjne to szansa dla Polski.
Polski sektor produkcji żywności znakomicie odnajduje się w realiach wspólnego rynku europejskiego. Eksport jest motorem rozwoju sektora rolno-spożywczego. W 2022 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 47,6 mld euro, a saldo wymiany handlowej +15,5 mld euro. Udział eksportu w przychodach przetwórców przekracza 40 proc. – dziesięć lat temu było to nieco ponad 30 proc. Silna obecność na rynku krajów Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii jest dla polskiego sektora niezbędna, by ten mógł wykorzystać z zyskiem swój doskonały potencjał.
To właśnie w Polsce ulokowane jest centrum kompetencji sektora rolno-spożywczego Grupy BNP Paribas, przeznaczone nie tylko dla rynku polskiego, ale świadczące usługi też dla rynków zagranicznych. Produkcją żywności zajmujemy się w zakresie całego łańcucha wartości – rozumiemy zarówno produkcję pierwotną, przetwórstwo, jak też handel czy konsumenta. Naszymi klientami są przedstawiciele wszystkich ogniw łańcucha. W razie potrzeby może nas wesprzeć globalna sieć...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta