Start-upy łączą siły, by ratować żywność
Spółka Goodspeed i aplikacja Foodsi pomogą branży kateringowej w zarządzaniu nadwyżkami jedzenia. Z kolei konsumenci mogą liczyć na sporo tańsze dostawy paczek z daniami.
Pierwszy ze start-upów specjalizuje się w tzw. logistyce w temperaturze kontrolowanej, usłudze przeznaczonej dla producentów kateringów dietetycznych w Polsce, drugi zaś stworzył platformę służącą ratowaniu jedzenia i innych produktów, które mogłyby się zmarnować. Obie rodzime firmy postanowiły rozpocząć współpracę, dzięki której owa „nadprodukcja”, generowana przez cateringi, może trafić prosto pod drzwi konsumentów w całym kraju. Posiłki zatem się nie zmarnują, a zainteresowani ich otrzymaniem będą mogli kupić je w cenie nawet 50 proc. niższej niż standardowa. Dzięki tej kooperacji producenci zminimalizują straty wynikające z nadprodukcji żywności, a konsumenci zyskają dostęp do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta