Siarczysty bukiet
WINIARSTWO
Chemiczna analiza zapachu sauvignon
Siarczysty bukiet
Dlaczego niektóre wina mają charakterystyczny, łatwo rozpoznawalny aromat, natomiast inne, prawdę mówiąc, nie mają go wcale? Jak przebiega winifikacja, a więc proces chemiczny powodujący takie a nie inne skutki? Dawniej, wytwarzanie wina było alchemią, obecnie przeistoczyło się w najnowocześniejszą chemię. Uniwersytet Bordeaux II słynie od lat z badań w tej dziedzinie. Ostatnim osiągnięciem enologów z tej placówki jest rozszyfrowanie aromatu znanych na całym świecie, białych win bordeaux wytwarzanych z winogron jednego, jedynego szczepu owoców o nazwie sauvignon. Dzięki osiągnięciom badaczy z Bordeaux, wina tłoczone z tego właśnie szczepu w innych rejonach Europy i świata, ale nie posiadające dumnej metryki bordeaux, uzyskują szansę na dorównanie, pod względem bukietu, sławnemu pierwowzorowi.
Co za licho?
Po odkorkowaniu butelki dobrego, białego bordeaux, w całym pomieszczeniu rozchodzi się dyskretny zapach bukszpanu, pędów porzeczek, janowca ijakichś -- jakich? -- egzotycznych owoców, co wytrawniejsze powonienia zaś wyczuwają także zapach pieczystego (o ile nie jest to wytwór wyobraźni) . Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby winogrona sauvignon pachniały wprawdzie inaczej, ale...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta