Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dieta chroni przed Alzheimerem

28 kwietnia 1998 | Nauka i Technika | ZW

Dieta chroni przed Alzheimerem

Większe spożycie kwasu foliowego, substancji z grupy witaminy B może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. "Sunday Telegraph" uznał odkrycie specjalistów brytyjskich, za najbardziej obiecujące. Kwas foliowy jest dostępny w tabletkach, znaczne jego ilości występują też w zielonych warzywach. W USA od kilku lat zalecane jest wzbogacanie produktów spożywczych w tę substancję, gdyż chroni ona kobiety w ciąży przed urodzeniem dziecka z poważną wadą centralnego układu nerwowego. (tzw. cewą nerwową) . Choroba Alzheimera jest już czwartą przyczyną zgonów w najbardziej rozwiniętych krajach. W Polsce cierpi na nią 200-250 tys. ludzi. Przewiduje się, że w przyszłości liczba zachorowań będzie postępować wraz ze starzeniem się społeczeństw.

z. w.

Brak okładki

Wydanie: 1372

Spis treści
Zamów abonament