Informacje
MIĘSO
Informacje
Na rynku mięsnym przewaga podaży nad popytem
Na rynku mięsnym nadal utrzymuje się przewaga podaży nad popytem na wieprzowinę. Maklerzy z Broker Company szacują, że podaż jest obecnie o 8 proc. wyższa niż w podobnym okresie ubiegłego roku. Spadają ceny żywca, w niektórych regionach kraju nawet o 10 proc. Średnia cena tuczników obniżyła się w minionym tygodniu, jak podaje Pek Pol, o 4 gr, do 3, 39 zł kg. W handlu mięsem niewiele zmieni się prawdopodobnie aż do lipca. Wtedy dopiero, jak co roku, spodziewany jest wzrost zapotrzebowania na wieprzowinę. Obecnie skup interwencyjny prowadzony przez Agencję Rynku Rolnego półtusz oceniany jest jako niewystarczający.
Na giełdach tanieją lepsze mięsa (schab, szynka, karkówka) a także te najtańsze -- głowy, ozory, serca, wątroby, wykorzystywane do produkcji nietrwałych wędlin podrobowych.
Nie tylko w Polsce ceny wieprzowiny są obecnie niższe niż przed rokiem. W UE za żywiec płaci się ook. jedną piątą mniej. Najniższe ceny wieprzowiny notowano ostatnio w Danii, Irlandii i Francji.
Wciąż utrzymuje się duży popyt na tanią krajową wołowinę -- ćwierci kl. D, wołowe mięso bez kości -- z przeznaczeniem na rynek WNP. Są już pewne obawy, że znaczne zmniejszenie stada krów w celu zaspokojenia zapotrzebowania rynku na mięso wołowe może w dalszej perspektywie wpłynąć na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta