Zdrożały głównie ryby i używki
ŻYWNOŚa
Stabilizacja cen detalicznych
Zdrożały głównie ryby i używki
W ostatniej dekadzie maja konsumenci kupowali artykuły żywnościowe po cenach zbliżonych do płaconych miesiąc wcześniej. Nieznaczny ich wzrost (o 0, 1 proc. ) był spowodowany głównie podwyżkami cen artykułów w grupie: cukier, wyroby cukiernicze i miód (o 0, 8 proc. ), ryb i przetworów rybnych (o 0, 6 proc. ) i nabiału (o 0, 4 proc. ) przy spadku cen towarów w grupie: ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory oraz tłuszczów (po 0, 5 proc. ).
Na poziomie zbliżonym do zanotowanego w końcu kwietnia utrzymały się ceny mięsa i przetworów mięsnych z niewielką tendencją zniżkową charakterystyczną dla cen tych artykułów od kilku miesięcy. Tak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta