Pijmy czerwone wino
Pijmy czerwone wino
Badacze brytyjscy mają nowe dowody na to, że czerwone wino może zapobiegać chorobom serca. W artykule w"American Journal of Clinical Nutrition" naukowcy z Papworth Hospital w Cambridge (Anglia) przedstawiają szczegółowe dane otym, jak substancje zawarte wczerwonym winie, zwane polifenolami, mogą działać jako przeciwutleniacze izapobiegać osadzaniu się tłuszczu na ściankach arterii. Otrzymali je przeprowadzając próby na ludziach. Trzydziestu zdrowych, niepalących panów wwieku od 35 do 65 lat, wypijało dziennie przez dwa tygodnie pół butelki czerwonego w ina Cabernet sauvignon, albo szklankę białego francuskiego w ina stołowego zrozpuszczonymi wnim polifenolami, albo łykało kapsułki polifenolowe. Grupa "kontrolna" piła napój sporządzony zwódki ilemoniady, dorównujący winu zawartością alkoholu. O kazało się, że czerwone wino najskuteczniej zwalcza szkodliwe substancje warteriach. opr.
t. b.