Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Słodka niepewność

08 sierpnia 1998 | Nauka i Technika | KF

ODŻYWIANIE

Spożycie cukru "na żołądek" statystycznego Polaka wynosi rocznie 40 kg, czyli ponad 20 łyżeczek dziennie

Słodka niepewność

w 1879 r. Jest bardzo słodka, 1 gram odpowiada 40--50 gramom cukru.

Cyclamat wynaleziono w 1937 r. Jest słodszy 90 razy niż biały cukier używany w domach. Aspertam wyprodukowany został w 1965 r. Nie zawiera kalorii. Worganizmie rozkładany jest podobnie jak białko, jest 200 razy słodszy niż cukier. Najmłodszym środkiem słodzącym inajsłodszym jest acesulfam, wynaleziony w 1967 r. w Niemczech.

Sztuczne środki słodzące mają wady izalety. Dobrą ich stroną jest to, że doprowadzają do organizmu małe ilości energii (kalorii) . W przeciwieństwie do cukru nie podlegają fermentacji, awzwiązku ztym nie wywołują próchnicy zębów. Niosą jednak ryzyko zdrowotne, ito jest ich najpoważniejsza wadą. Jak wykazały doświadczenia prowadzone na zwierzętach, sacharyna icyclamat podawane w dużych dawkach mogą być przyczyną nowotworów. W Kanadzie całkowicie zakazano używania sacharyny. Zakazem objęto też cyclamat w W . Brytanii, Francji i USA. Nowy słodzik o nazwie sucralose wyprodukowała zcukru amerykańska firma Johnson & Johnson -- 600 razy więcej słodkości, ito bez kalorii -- chwali swój produkt (podaje dpa) . Będzie on dostępny niedługo wsprzedaży w Stanach Zjednoczonych iwniektórych krajach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1460

Spis treści
Zamów abonament