Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zadziwiający kapłon

12 sierpnia 1998 | Ekonomia | KM

W serii "Ato Polska właśnie" ospecjałach naszej kuchni

Zadziwiający kapłon

Chciałoby się rzec: nareszcie! Taka książka jak "Przy polskim stole" musiała znaleźć się wserii "Ato Polska właśnie" iaż dziw, że stało się to dopiero teraz, gdy ten prestiżowy cykl wydawniczy liczy już sobie dwadzieścia pozycji. Zpewnością "Przy polskim stole" jest wśród nich tytułem najbardziej smakowitym.

Książka Krystyny Bockenheim nie jest jednak ani zbiorem przepisów kulinarnych, ani pisarskim popisem -- w wymyślnych potrawach itrunkach znajdującym jedynie pretekst do zademonstrowania autorskiej grandelokwencji. "Przy polskim stole" to rzetelny wykład na temat tysiącletniej (! ) historii polskiej kuchni. W brew rozpowszechnionemu mniemaniu dzieje sztuki kulinarnej w naszym kraju nie zaczynają się wcale od słynnego przepisu Mikołaja Reja na ćwikłę, lecz znacznie wcześniej -- od Piasta i Rzepichy.

Na postrzyżynach syna tych ostatnich -- Ziemowita obecni byli ponoć bracia Cyryl i Metody. Czym ich ugoszczono? Krystyna Bockenheim najpierw eliminuje wszystkie te potrawy, które były niedostępne dla Rzepichy. Gall Anonim pisał tylko opieczonym prosięciu ipiwie, autorka "Przy polskim stole" sądzi jednak, że mięsa było znacznie więcej, nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1463

Spis treści
Zamów abonament