Dlaczego szynka jest droga
MIĘSO
Surowce potaniały bardziej niż wyroby
Dlaczego szynka jest droga
Od kilku miesięcy na rynku wieprzowiny podaż przewyższa popyt. W znacznym stopniu jest to skutek załamania gospodarczego w Rosji i zmniejszenia o ponad 80 proc. eksportu mięsa, tłuszczów i przetworów z tego mięsa na wschód. W chłodniach odkładają się zapasy, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić.
Nie pozostało to bez wpływu na ceny trzody, która w skupie -- od września do grudnia -- potaniała mniej więcej o jedna czwartą. Jeszcze w końcu lata za kilogram żywca wieprzowego płacono ok. 3, 5 zł za kg, a w początkach października średnia cena wynosiła już ok. 2, 6 zł za kg. Przez następne tygodnie, do początku grudnia, cena skupu żywca wieprzowego wahała się w granicach od 2, 6 do 2, 75 zł za kg. Potaniały, w konsekwencji także półtusze (z ponad 5 zł za kg w sierpniu do 3, 5-4, 0 zł za kg obecnie) i inne mięsa. Niektóre -- drastycznie, np. skórki wieprzowe nawet do jednej dziesiątej.
Obniżenie cen surowców nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)