Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dlaczego szynka jest droga

09 grudnia 1998 | Ekonomia | AS

MIĘSO

Surowce potaniały bardziej niż wyroby

Dlaczego szynka jest droga

Od kilku miesięcy na rynku wieprzowiny podaż przewyższa popyt. W znacznym stopniu jest to skutek załamania gospodarczego w Rosji i zmniejszenia o ponad 80 proc. eksportu mięsa, tłuszczów i przetworów z tego mięsa na wschód. W chłodniach odkładają się zapasy, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić.

Nie pozostało to bez wpływu na ceny trzody, która w skupie -- od września do grudnia -- potaniała mniej więcej o jedna czwartą. Jeszcze w końcu lata za kilogram żywca wieprzowego płacono ok. 3, 5 zł za kg, a w początkach października średnia cena wynosiła już ok. 2, 6 zł za kg. Przez następne tygodnie, do początku grudnia, cena skupu żywca wieprzowego wahała się w granicach od 2, 6 do 2, 75 zł za kg. Potaniały, w konsekwencji także półtusze (z ponad 5 zł za kg w sierpniu do 3, 5-4, 0 zł za kg obecnie) i inne mięsa. Niektóre -- drastycznie, np. skórki wieprzowe nawet do jednej dziesiątej.

Obniżenie cen surowców nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1565

Spis treści
Zamów abonament