Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Świeża, z bąbelkami, w szkle

27 lipca 1994 | Nauka i Technika | KF

W zdroju i w kuchni

Świeża, z bąbelkami, w szkle

Woda wchodzi w skład wszystkich komórek naszego ciała. Zbudowani jesteśmy w 65 proc. z wody. Według zaleceń lekarzy powinniśmy wypijać dziennie 1, 5 litra czystej wody, bez względu na porę roku. Najlepiej mineralnej, jest ona niczym panaceum: świeża, zdrowa, gasząca pragnienie, poprawiająca przemianę materii, odchudzająca (szklanka na czczo) , tonizująca, korzystnie wpływająca na cerę i samopoczucie. Jest w tym wiele prawdy. O zdrowotnych właściwościach wody mineralnej wiedzieli już medycy w średniowieczu.

Światowe spożycie wody mineralnej wynosi 35 mld litrów rocznie i z roku na rok rośnie o około 15 proc. Przodują Włosi. Przeciętny obywatel tego kraju wypija jej 117 litrów rocznie. Francuz -- 104 l, Belg -- 100 l i Niemiec -- 94 l. Holendrzy i Anglicy wolą pić kranówkę. Holender wypija rocznie tylko 15 litrów wody butelkowanej, a Anglik zaledwie 8 l.

W Polsce coraz więcej pijemy wody mineralnej. Coraz częściej gości na naszych stołach od czasu pojawienia się mody na zdrową żywność i pogorszenia się smaku kranówki.

Szczawy na ucztach u Wierzynka

Wody mineralne piła już średniowieczna Europa, oczywiście w zdrojach francuskich i włoskich. Ale już w XIV w. podawano szczawy jako...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 228

Spis treści
Zamów abonament