Świeża, z bąbelkami, w szkle
W zdroju i w kuchni
Świeża, z bąbelkami, w szkle
Woda wchodzi w skład wszystkich komórek naszego ciała. Zbudowani jesteśmy w 65 proc. z wody. Według zaleceń lekarzy powinniśmy wypijać dziennie 1, 5 litra czystej wody, bez względu na porę roku. Najlepiej mineralnej, jest ona niczym panaceum: świeża, zdrowa, gasząca pragnienie, poprawiająca przemianę materii, odchudzająca (szklanka na czczo) , tonizująca, korzystnie wpływająca na cerę i samopoczucie. Jest w tym wiele prawdy. O zdrowotnych właściwościach wody mineralnej wiedzieli już medycy w średniowieczu.
Światowe spożycie wody mineralnej wynosi 35 mld litrów rocznie i z roku na rok rośnie o około 15 proc. Przodują Włosi. Przeciętny obywatel tego kraju wypija jej 117 litrów rocznie. Francuz -- 104 l, Belg -- 100 l i Niemiec -- 94 l. Holendrzy i Anglicy wolą pić kranówkę. Holender wypija rocznie tylko 15 litrów wody butelkowanej, a Anglik zaledwie 8 l.
W Polsce coraz więcej pijemy wody mineralnej. Coraz częściej gości na naszych stołach od czasu pojawienia się mody na zdrową żywność i pogorszenia się smaku kranówki.
Szczawy na ucztach u Wierzynka
Wody mineralne piła już średniowieczna Europa, oczywiście w zdrojach francuskich i włoskich. Ale już w XIV w. podawano szczawy jako...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)