Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wykrywacz salmonelli

12 kwietnia 1999 | Gazeta | ZW

Wykrywacz salmonelli

Podczas przyrządzania potraw będzie można sprawdzić, które produkty są skażone bakteriami wywołującymi infekcje pokarmowe, np. salmonellozy. Tygodnik "New Scientist" informuje, że specjaliści japońskiej firmy Matsushita Electric opracowali test pozwalający je wykryć wpróbce żywności wciągu zaledwie 10 minut. Nie w iadomo, na czym on polega. Japończycy zapewniają, że jest łatwy w użyciu i nie wymaga specjalnego przeszkolenia. Będzie niewielkich rozmiarów idość tani. W sprzedaży pojawi się jednak nie wcześniej niż za 2--3 lata. Powinien cieszyć się sporym zainteresowaniem, gdyż od kilku lat coraz częściej wykrywane są groźne bakterie wywołujące zakażenia pokarmowe, doprowadzające nawet do zgonu, np. nowa odmiana E. Coli. Epide-

Brak okładki

Wydanie: 1669

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament