Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Salmonelloza

01 sierpnia 1994 | Prawo | MS

Salmonelloza

Do Terenowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi zaczęły napływać 31 maja br. informacje o zwiększonej liczbie zachorowań na zatrucia pokarmowe. Poczynione ustalenia wykazały, iż źródłem zakażenia jest zakład cukierniczy Marianny S.

Wyprodukowane w nim 29 maja ciasta, rozprowadzone następnie do kilkunastu sklepów w różnych punktach miasta, spowodowały zatrucia co najmniej u 84 osób.

Według opinii biegłego lekarza specjalisty do skażenia ciast doszło z powodu nieprawidłowego postępowania przy przygotowywaniu jaj do produkcji, a zaniedbania sanitarne były jedną z przyczyn masowego zatrucia pokarmowego. Gdyby reżim sanitarny był przestrzegany, można byłoby zapobiec przeniesieniu bakterii na wyrób finalny.

Prokurator oskarżył Marianę S. o popełnienie przestępstwa z art. 140 § 2 k. k. mówiącego o nieumyślnym sprowadzeniu niebezpieczeństwa powszechnego dla życia lub zdrowia ludzkiego powodującego szerzenie się choroby zakaźnej.

M. S.

Brak okładki

Wydanie: 232

Spis treści
Zamów abonament