Salmonelloza
Salmonelloza
Do Terenowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi zaczęły napływać 31 maja br. informacje o zwiększonej liczbie zachorowań na zatrucia pokarmowe. Poczynione ustalenia wykazały, iż źródłem zakażenia jest zakład cukierniczy Marianny S.
Wyprodukowane w nim 29 maja ciasta, rozprowadzone następnie do kilkunastu sklepów w różnych punktach miasta, spowodowały zatrucia co najmniej u 84 osób.
Według opinii biegłego lekarza specjalisty do skażenia ciast doszło z powodu nieprawidłowego postępowania przy przygotowywaniu jaj do produkcji, a zaniedbania sanitarne były jedną z przyczyn masowego zatrucia pokarmowego. Gdyby reżim sanitarny był przestrzegany, można byłoby zapobiec przeniesieniu bakterii na wyrób finalny.
Prokurator oskarżył Marianę S. o popełnienie przestępstwa z art. 140 § 2 k. k. mówiącego o nieumyślnym sprowadzeniu niebezpieczeństwa powszechnego dla życia lub zdrowia ludzkiego powodującego szerzenie się choroby zakaźnej.
M. S.