Pszczoły miodu nie fałszują
ZDROWIE
Badanie jakości pożywienia leży w interesie producenta, importera i konsumenta
Pszczoły miodu nie fałszują
KRYSTYNA FOROWICZ
Peker Amend, dyrektor Laboratorium GfLabor, które od dwóch lat zajmuje się badaniem artykułów żywnościowych w Polsce, a od 20 lat w Niemczech, nie odpowiedział na wczorajszej konferencji, ile afer związanych z fałszowaniem produktów odkrył w naszym kraju.
-- Może jesteście nieskuteczni? -- dopytywali dziennikarze.
-- Żywność badamy na życzenie klientów. Opiniujemy otrzymane wyniki odnosząc je do wymagań polskich norm, zarządzeń polskich władz sanitarnych, dekretów Unii Europejskiej lub wymagań wyszczególnionych w umowach z kooperantami. Wyniki wykonywanych analiz wydajemy w postaci certyfikatu jakości -- tłumaczył Peker Amend.
W drodze do UE
W Polsce Laboratorium GfLabor ma dopiero 15 stałych klientów: m. in. Zakłady Mięsne w Ełku i Masterfood -- jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy. Niedawno sieć sklepów Jean zwróciła się do GfLabor o zbadanie artykułów żywnościowych sprzedawanych pod swoim szyldem. W Niemczech jest ok. 50 laboratoriów, które zajmują się badaniem jakości żywności. Zlecenia, jakie otrzymują, ocenia się na 100--150 mln DM.
Przystąpienie Polski do UE...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta