Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pszczoły miodu nie fałszują

07 maja 1999 | Gazeta | KF

ZDROWIE

Badanie jakości pożywienia leży w interesie producenta, importera i konsumenta

Pszczoły miodu nie fałszują

KRYSTYNA FOROWICZ

Peker Amend, dyrektor Laboratorium GfLabor, które od dwóch lat zajmuje się badaniem artykułów żywnościowych w Polsce, a od 20 lat w Niemczech, nie odpowiedział na wczorajszej konferencji, ile afer związanych z fałszowaniem produktów odkrył w naszym kraju.

-- Może jesteście nieskuteczni? -- dopytywali dziennikarze.

-- Żywność badamy na życzenie klientów. Opiniujemy otrzymane wyniki odnosząc je do wymagań polskich norm, zarządzeń polskich władz sanitarnych, dekretów Unii Europejskiej lub wymagań wyszczególnionych w umowach z kooperantami. Wyniki wykonywanych analiz wydajemy w postaci certyfikatu jakości -- tłumaczył Peker Amend.

W drodze do UE

W Polsce Laboratorium GfLabor ma dopiero 15 stałych klientów: m. in. Zakłady Mięsne w Ełku i Masterfood -- jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy. Niedawno sieć sklepów Jean zwróciła się do GfLabor o zbadanie artykułów żywnościowych sprzedawanych pod swoim szyldem. W Niemczech jest ok. 50 laboratoriów, które zajmują się badaniem jakości żywności. Zlecenia, jakie otrzymują, ocenia się na 100--150 mln DM.

Przystąpienie Polski do UE...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1690

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament