Najniższy wzrost od lutego
Ceny żywności w lipcu
Najniższy wzrost od lutego
W lipcu br. za artykuły żywnościowe konsumenci płacili przeciętnie tyle co w czerwcu. Jeśli wyniki prowadzonego przez GUS w wybranych regionach kraju dekadowego badania cen żywności zostaną potwierdzone przez badanie pełne, średnia dynamika cen tych artykułów ukształtowałaby się w lipcu, w stosunku do miesiąca poprzedniego, w granicach od -0, 1 proc. do +0, 2 proc. Byłaby to najniższa dynamika cen żywności od lutego br.
Jednak dynamika cen poszczególnych towarów w lipcu br. była bardzo zróżnicowana. Wiele artykułów żywnościowych drożało w ciągu miesiąca, a niewielki przeciętny ich wzrost wynikał ze zrównoważenia wzrostów cen przez sezonowy spadek cen warzyw i owoców (średnio o 10 proc. , w tym ceny warzyw spadły o 27 proc. , a ceny owoców wzrosły o 18 proc. ). Wzrost cen pozostałych artykułów żywnościowych, z pominięciem dynamiki cen warzyw...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)