Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czysto włoska sztuka

10 lipca 1999 | Plus Minus | RS

OBYCZAJE

Jak się uprawia ryż i przyprawia risotto

Czysto włoska sztuka

ROBERTO SALVADORI

Na drodze z Mediolanu do Turynu, tuż za linią Ticina, czeka nas niespodzianka. Krajobraz, w zależności od pory roku, ulega radykalnym metamorfozom. W pewnych okresach pociąg pruje lagunę, w której niebo i chmury odbijają się jak w lustrze. W innych jedzie łąką, wśród wysokich, poruszanych wiatrem pędów. Kiedy indziej znów przecina pustynne połacie pokrytej kurzem ziemi. To wciąż ta sama równina, płaska i bezdrzewna (poznaczona zaledwie różnymi odcieniami szarości topolowych zagajników), ale za każdym razem widzimy inny świat.

Zmieniający barwę. Nie do poznania. Zależny od pory roku, w której przejeżdżamy przez te ziemie - europejskie królestwo ryżu. Dwa miasta piemonckie, Novara i Vercelli, są jego stolicami. Jego obszar wytyczają dwie rzeki: Ticino i Pad. Tutaj ziemia uprawiana jest pod ryż. Wyłącznie ryż. Tutaj natura jest sztuczna. Wyłącznie sztuczna. Wymagania i rytmy ryżowej monokultury przekształcają ją bowiem kolejno w jezioro, łąkę czy pustynię.

Odrębny świat

Na tym skrawku ziemi uformowanej całkowicie przez inżynierię wodną (kanały, zbiorniki, śluzy, rowy melioracyjne), bez bydła i "normalnych" pól, usianym otoczonymi groblami oczkami wody, działa ogromna większość z sześciu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1745

Spis treści
Zamów abonament