Uwaga - GMO
Polacy wyhodowali sałatę, która może zastępować szczepionkę przeciw żółtaczce
Uwaga - GMO
KRYSTYNA FOROWICZ
Modyfikowane genetycznie mikroorganizmy (GMO) są wykorzystywane przy produkcji chleba, piwa, jogurtu. Stosuje się je także do oczyszczania ścieków i rozkładania różnych odpadów. Większość ludzi nie protestuje przeciw takim zastosowaniom inżynierii genetycznej. Wątpliwości powstają, gdy zaczyna się wykorzystywać GMO do produkcji żywności.
W Polsce wyniki sondaży przeprowadzonych przez OBOP - na zlecenie UNDP, Programu Ochrony Środowiska NZ - wykazały, że 38 proc. Polaków zdecydowanie zgadza się z badaniami nad zastosowaniem mikroorganizmów w produkcji żywności, 41 proc. - raczej zgadza się. Zdecydowanych przeciwników jest 4 proc. Tych, co raczej się nie zgadzają - 9 proc.
Zdecydowana większość respondentów (65 proc.) uważa, że niezależnie od rodzaju badań, muszą one być kontrolowane przez rząd i regulowane prawem. 20 proc. osób...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta