Za granicą
REWOLUCJA W SEKTORZE ŻYWNOŚCI UE. Przewodniczący KE Romano Prodi obiecał zaostrzenie przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, w tym powołanie niezależnego urzędu w ramach zrewolucjonizowania do 2002 r. funkcjonowania sektora żywnościowego w UE w celu przywrócenia zaufania konsumentów po kryzysach z BSE i dioksynami. - Celem Komisji jest dokonanie zasadniczej rewizji europejskich przepisów dotyczących żywności - oświadczył w Parlamencie Europejskim w Strasburgu. Zapowiedział przedstawienie przed końcem roku serii propozycji z harmonogramem ich realizacji do końca 2002 r. Najważniejszą będzie powołanie niezależnej od władz politycznych europejskiej agencji artykułów spożywczych, która będzie odgrywać zasadniczą rolę w kontrolowaniu żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Prodi zaproponował, by odwzorować ją na europejskiej agencji oceny leków EMEA z Londynu czy na amerykańskim urzędzie ds. żywności i leków FDA. Inne propozycje będą dotyczyć etykietowania żywności, źródeł jej pochodzenia, poprawy systemu szybkiego ostrzegania w razie kryzysów, także z udziałem konsumentów.
BSE: ULTIMATUM DLA FRANCJI. Komisja Europejska nakazała Francji dostarczyć do 8 bm. nowe informacje uzasadniające decyzję o nieuchylaniu zakazu importu brytyjskiej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta