Sojowy zawrót głowy
Ochrona przed zawałem, nowotworami i osteoporozą
Sojowy zawrót głowy
Amerykanie coraz bardziej wzbogacają dostępną w handlu żywność w składniki zmniejszające ryzyko groźnych chorób, szczególnie zawału serca i nowotworów. Po wprowadzeniu przed prawie dwoma laty obowiązku dodawania do produktów zbożowych kwasu foliowego, Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) poparł starania przemysłu spożywczego oznaczania sygnaturą "zdrowej żywności" wyrobów z dodatkiem soi.
W przyszłości podobnych produktów będzie znacznie więcej. Powstało już nawet określenie "żywności funkcjonalnej", będącej czymś pośrednim między produktami spożywczymi i lekami. Najlepszym jej przykładem są produkty zbożowe wzbogacone w należący do kompleksu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta