Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sojowy zawrót głowy

02 listopada 1999 | Nauka i Technika | ZW

ZDROWIE

Ochrona przed zawałem, nowotworami i osteoporozą

Sojowy zawrót głowy

Amerykanie coraz bardziej wzbogacają dostępną w handlu żywność w składniki zmniejszające ryzyko groźnych chorób, szczególnie zawału serca i nowotworów. Po wprowadzeniu przed prawie dwoma laty obowiązku dodawania do produktów zbożowych kwasu foliowego, Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) poparł starania przemysłu spożywczego oznaczania sygnaturą "zdrowej żywności" wyrobów z dodatkiem soi.

W przyszłości podobnych produktów będzie znacznie więcej. Powstało już nawet określenie "żywności funkcjonalnej", będącej czymś pośrednim między produktami spożywczymi i lekami. Najlepszym jej przykładem są produkty zbożowe wzbogacone w należący do kompleksu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1844

Spis treści
Zamów abonament