(Nie)bezpieczna wołowina
Priony wywołujące chorobę szalonych krów atakują też ludzi
(Nie)bezpieczna wołowina
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
Nie ma już wątpliwości, że priony wywołujące chorobę szalonych krów mogą również u ludzi spowodować takie samo schorzenie po spożyciu zainfekowanej wołowiny lub jej przetworów. Nadal jednak nie ma pewności, czy ludzkości grozi kolejna epidemia - nawet nie mniej groźna niż AIDS.
Już od kilku lat było wiadomo, że nazywane prionem patologiczne białko jest nowym tajemniczym czynnikiem zakaźnym wywołującym podobną chorobę degeneracji mózgu u różnych gatunków zwierząt: owiec, kotów, norek i jeleni. Za jego odkrycie w 1997 r. prof. Stanley Prusiner z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco (UCSF) otrzymał Nagrodę Nobla. Od ponad trzech lat podejrzewano też, że spokrewnione są ze sobą choroba szalonych krów (BSE) oraz atakująca ludzi nowa odmiana choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD).
Dwa oblicza tej samej choroby...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta