Menu biznesmena
Powstały restauracje specjalizujące się w obsłudze firm
Menu biznesmena
RYS. ROBERT DĄBROWSKI
W Warszawie, a także innych dużych miastach, m.in. Wrocławiu i Krakowie, wiele restauracji funkcjonuje głównie dzięki stałym gościom reprezentującym świat biznesu. Właściciele restauracji cenią sobie tych klientów ponieważ są hojniejsi niż tacy, którzy wydają prywatne pieniądze.
W stołecznej restauracji Caryca Katarzyna od poniedziałku do piątku raczej nie spotyka się rodzin czy grup towarzyskich. Odwiedzają ten lokal tylko w czasie weekendów. W pozostałe dni jadają w nim głównie ludzie interesu i polityki.
W białych rękawiczkach
Kelnerzy obsługują tu w białych rękawiczkach, a wieczorem rozbrzmiewa muzyka fortepianowa. Innym wyróżnikiem tego miejsca jest mniejsza sala restauracyjna z okrągłym stołem na 26 osób. Panuje w niej zaciszna, kameralna atmosfera. Spotykają się tam, na przykład, pracownicy firmy na fundowanej przez pracodawcę uroczystej kolacji. Jak informuje Andrzej Szymański, współwłaściciel restauracji, ostatnio gościły tu swoich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta