Prognozy na 2001 r.
Przemysł spożywczy: dalsze pogorszenie koniunktury
prof. dr hab. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej:
- W 2001 r. pogorszy się koniunktura w przetwórstwie spożywczym. Tempo wzrostu spożycia żywności i napojów spadnie poniżej 1 proc., licząc w cenach stałych. Przy zmniejszonej podaży większości produktów rolnych wyższe będą ceny zakupu surowców do przetwórstwa. Według Agencji Rynku Rolnego, ceny skupu podstawowych produktów rolnych w ciągu najbliższych 12 miesięcy zwiększą się o ok. 6,5-7 proc., czego w całości nie sfinansują konsumenci, a to oznacza brak możliwości wzrostu marż przetwórczych. Wysokie ceny produktów rolnych będą hamowały...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta