Rekin na słodko
Rekin na słodko
Nieliczni przybysze nazywają ją "rajem na ziemi". Miejscowi mówią o "wzgórzach na La Mar Dulce". Na mapie świata widnieje jako Isla de Ometepe. Stworzoną przez dwa potężne wulkany wyspę opisuje ARKADIUSZ BARTOSIAK
Niedługo zjadą do nas setki cudzoziemców - prorokuje sześćdziesięcioletni Pablo, właściciel skromnej restauracyjki. - Wojna skończona. Idzie czas zmian. Pobudujemy na wyspie luksusowe hotele i drogi. Wtedy przyjedzie tu znacznie więcej białych. Nie ma przecież piękniejszego miejsca na ziemi. A goście to pieniądze. Dużo pieniędzyÉ
Każdego wieczoru, huśtając się w bujanym fotelu i oglądając wenezuelską mydlaną operę, Pablo snuje optymistyczne plany na przyszłość. W tym czasie Mar?a, jego żona, podaje mężowi i gościom, jeśli akurat są, rybę ze smażonymi bananami i lemoniadę. U Pabla i Marii menu zawsze składa się tylko z jednego dania, za to codziennie serwuje się tu co innego. Dzisiejsza potrawa - ryba z warzywami - jest wyśmienita. Doskonałe są także zasmażane jak frytki platany, czyli specjalny rodzaj, trzy razy większych, bananów, które tutaj przyrządza się jak ziemniaki. Całość kosztuje 20 kordob (jeden dolar amerykański to 12 kordob). Zostawiamy skromny napiwek i wychodzimy. Maria biegnie za nami. Zostawiliśmy za dużo pieniędzy. "Fatalna...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta