Fabryka lodów Zielona Budka w Mielcu
W Mielcu otwarto dziś oficjalnie fabrykę lodów "Zielona Budka". Produkcja ruszyła już jednak znacznie wcześniej. Jest to jedna z największych inwestycji w mieleckiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Budowę fabryki rozpoczęto 3 lata temu. Kosztowała 27 milionów złotych, 3-krotnie więcej niż firma zamierzała zainwestować w momencie rozpoczynania budowy. Dzięki temu pracę w fabryce znajdzie 200 a nie 100 osób. Zakład zajmuje powierzchnię 23 tysięcy metrów kwadratowych. W mieleckiej "Zielonej Budce" codziennie produkuje się 100 ton różnego gatunku lodów. Nowoczesne, w pełni zautomatyzowane działy przygotowania i pasteryzacji, kotłowni, mycia instalacji technologicznej nie tylko przyspieszają i ułatwiają obsługę procesu technologicznego, lecz również pomagają w zapewnieniu coraz wyższej jakości lodów "Zielonej Budki". Zakład w Mielcu był projektowany z myślą o wprowadzeniu sytemu zapewnienia jakości HACCP i ISO.
Sebastian Fołta