Mięso i miłość
Mięso i miłość
Rozmowa z Marią Grodecką, "matką chrzestną" polskiego wegetarianizmu
Często podkreśla pani w swoich książkach, podczas spotkań z czytelnikami, że całe zło tego świata bierze się z jedzenia mięsa. Czy nie jest to zbyt duże uproszczenie?
Sytuacja stała się alarmująca. Aby nakarmić mięsem wszystkich, Ziemia jest po prostu za mała. Obecnie przybywa nas każdego roku na planecie 100 mln. Rośnie nie tylko liczba kandydatów na konsumentów, ale również ich apetyty. Dieta wysokobiałkowa powoduje nieuniknione negatywne skutki, zarówno fizyczne, jak i moralne. Bezpośrednim są choroby zwyrodnieniowe, takie jak cukrzyca, rak, miażdżyca, zaburzenia układu krążenia, owrzodzenia jelit i żołądka, choroby nerek i wątroby. Zwyrodnieniu ulegają nie tylko narządy trawienne, które niszczeją na skutek przeciążenia w procesie wydalania produktów odpadowych nadmiaru białka, ale też układ krążenia i oddechowy. Przede wszystkim...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)