Najlepszy tymianek jest z Polski
Najlepszy tymianek jest z Polski
Polski rynek przypraw zmienił się. Oprócz podstawowych wyrobów, takich jak pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie, Vegeta i majeranek, można kupić wyszukane mieszanki smakowe. Rynek ten wzrasta, chociaż nie tak dynamicznie, jak kilka lat temu. Trwa na nim ostra konkurencja, także nieuczciwa, która kończy się nawet w sądzie.
W supermarketach widać całe ściany zastawione przyprawami. Oprócz tych prostych, nawet mniej znanych, jak curry, rozmaryn, szałwia, chili, oregano, kolendra, tymianek, pojawiają się mieszanki do drobiu, mięsa, potraw włoskich, chińskich, indyjskich, deserów, zup, ziemniaków. Te nowe jednak, które nawet znamy z dalekich podróży, nie są kupowane często. Niektóre z mieszanek zawierają znaczne ilości glutaminianu sodu, dodatku bardzo popularnego w kuchni wschodniej, jednak niezbyt zdrowego dla naszych żołądków. Przy takim zakupie warto spojrzeć na spis zawartości słoiczka czy torebki. Przyzwyczajenia z wielu lat i specyfika polskiej kuchni powodują, że bez ziela, pieprzu, liści laurowych polskie potrawy nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta