Ale się zakurzyło
Rynek drobiu i jaj
Ale się zakurzyło
W ubiegłym roku produkcja żywca i mięsa drobiowego wzrosła w Polsce o 19 proc., przy czym w II połowie 2001 roku wzrost ten wyniósł aż 26 proc. Rynek nie zdołał jednak wchłonąć zbyt dużych dostaw tego mięsa. W rezultacie nadwyżka wyniosła około 60 tys. ton i jest równa jego miesięcznej produkcji.
Udział drobiu w ogólnej konsumpcji mięsa zwiększył się już do 49 proc. Spożycie mięsa drobiowego wzrosło w ubiegłym roku do 16,5 kg (z 14,5 kg w roku 2000).
Mimo zwiększenia spożycia drobiu nadwyżka podaży pozostała, zwłaszcza że wzrosła ona dodatkowo z powodu zmniejszenia eksportu i zwiększenia importu. W rezultacie dostawy drobiu do sieci handlowej zwiększyły się aż o 29 proc.
W ubiegłym roku wzrosła także - o około 8 proc. - produkcja...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta