W grodzie piernika i Kopernika
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Piotr Bikont
W grodzie piernika i Kopernika
Ilustrował Andrzej Szewczenko
Nie ma tu specjalnie rewelacyjnych lokali, nawet jak na dorzecze Wisły, ale ponieważ jest w czym wybierać, to i warto wskazać te najlepsze
Świeże smażone sielawki to potrawa prosta i oczywista. Nie ma co kombinować i trudno zepsuć - jeśli tylko lekko oprószy się je mąką i usmaży na świeżym oleju, to stołownicy na pewno będą zadowoleni. Sielawa to ryba niby-banalna, niby aż za pospolita, a jednak przecież jedna z najsmakowitszych. Zresztą, pospolita to ona jest na prywatnych stołach i to raczej u ludzi zamieszkujących pojezierza, a w restauracyjnych jadłospisach, nawet lokali specjalizujących się w rybach, należy do rzadkości. Dlatego też czuję się w obowiązku odnotować świeże sielawki w restauracji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta