Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cebula niełzawa

17 października 2002 | Publicystyka, Opinie | KK

Cebula niełzawa

Cbulę, która podczas obieranie i krojenia nie będzie wyciskała łez, mają zamiar wyhodować naukowcy japońscy z House Foods Corp w Chiba. Odkryli oni sekret cząsteczek drażniących ludzkie gruczoły łzowe. Ich zdaniem jest to enzym, który nazwali facteur lacrymal - czynnik łzotwórczy.

Nie powinien on wpływać w najmniejszym stopniu na smak cebuli, który zależy od innej cząsteczki - jej tajemnicę japońscy naukowcy także posiedli. Badacze z Kraju Kwitnącej Wiśni zajmujący się cebulą mają nadzieję, że zdołają - wykorzystując techniki inżynierii genetycznej - wyhodować supercebulę zachowującą wszystkie właściwości odżywcze i smakowe, ale pozbawioną lakrymogennej uciążliwości.

K.K., AFP

Brak okładki

Wydanie: 2751

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Wybory samorządowe 2002

Zamów abonament