Po swojsku
Podróże kulinarne
Po swojsku
Na miłośnika rodzimej strawy, przekonanego, iż pałaszuje prawdziwie polskie dania, zastawione są liczne pułapki. Na niewinne pytania, od jak dawna znane są nad Wisłą poczciwe ziemniaki (zwane z niemiecka kartoflami) , większość łakomczuchów odpowiada, iż przybyły z Italii za czasów królowej Bony, razem z włoszczyzną. Przecież ziemniaki są nieodłączne od polskiej kuchni. Tymczasem uprawiamy je dopiero od 180 lat, kiedy weszły do powszechnego jadłospisu zastępując różnorakie kasze coraz rzadziej spożywane. Cóż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta