Nasz ekologiczny skarb
Nasz ekologiczny skarb
COLLAGE PAWEŁ GAŁKA
W UE 2 PROCENT,W POLSCE 2 TYSIĄCE
W 2001 r. w Unii Europejskiej ekologiczną żywność produkowało 130 290 gospodarstw, czyli niecałe 2 proc. wszystkich gospodarstw z krajów "15". Łącznie uprawy ekologiczne zajmowały powierzchnię 3 778 144 ha, czyli 2,81 proc. ogólnej powierzchni użytków rolnych w UE. Najbardziej rolnictwo ekologiczne rozpowszechnione jest we Włoszech (w naturalny sposób produkowało się tam żywność na 1 040 377 ha), w Niemczech (łączna powierzchnia takich gospodarstw zajmowała 546 230 ha) i w Wielkiej Brytanii (gospodarstwa ekologiczne zajmują tam 527 323 ha.). W 2001 r. najwięcej gospodarstw ekologicznych działało we Włoszech - 51 120, w Austrii - 19 031, Hiszpanii - 13 424 i w Niemczech - 12 732. W Polsce zdrową żywność produkuje, zgodnie z zaleceniami IFOAM, ok. 2000 gospodarstw.
MARIUSZ PRZYBYLSKI
Droga od klasycznej produkcji żywności do produkcji ekologicznej nie jest łatwa i trwa ponad dwa lata. Jednak rolnik, który zdecyduje się uprawiać rośliny i hodować zwierzęta w naturalny sposób, może już dziś liczyć na państwowe dopłaty, a po wejściu do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta