Gastronomia i obsługa turystów
Gastronomia i obsługa turystów
Dom wczasowy Honoratka w Świnoujściu. Do pracy w kuchni w sezonie zatrudniane są tu dodatkowe osoby. Na zdjęciu Monika Bugaj.
FOT. MACIEJ PIĄSTA
W wakacyjnych kurortach oferty zatrudnienia czekają głównie na kelnerów, kucharzy, ratowników, sprzedawców lodów i frytek. W sezonie do pracy w gastronomii potrzeba kilka razy więcej pracowników niż poza nim.
W małej gastronomii i na plaży
- Na Pomorzu na młodych ludzi czeka prawie 3 tys. ofert pracy - mówi Dariusz Kwiatkowski, dyrektor Centrum Edukacji i Pracy OHP w Gdańsku. Około 60 proc. z nich jest związanych z obsługą ruchu turystycznego. W okresie wakacyjnym pracę można podjąć w małej gastronomii, w restauracjach, sprzedawać pocztówki, napoje na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta