Firmy
SPOżYWCZY
Bartek z nowymi zakładami
Zakład Mięsny Bartek uruchomił niedawno chłodnię i zakład ubojowy, uzyskując dla nich uprawnienia unijne oraz zintegrowany system ochrony środowiska. Inwestycje kosztowały ponad 32 mln zł i były sfinansowane z zysków, kredytów i częściowo ze wsparcia programu SAPARD. Przedsięwzięcia mają pomóc spółce w umocnieniu jej pozycji na rynkach krajowym i unijnym. Bartek po 8 miesiącach br. znacząco zwiększył sprzedaż i na koniec roku powinien osiągnąć ponad 160 mln zł wpływów ze sprzedaży wobec 107 mln zł uzyskanych rok wcześniej. W ocenie Mirosława Czuraka, dyrektora finansowego, mniejszy będzie wynik netto (do 3 mln zł, podczas gdy za 2002 r. wyniósł 6,8 mln zł), co tłumaczy się m.in. zwiększoną amortyzacją i nie do końca wykorzystanymi nowymi mocami wytwórczymi. L.O.
Moguntia bez zakładu
Moguntia, niemiecko-szwajcarski koncern specjalizujący się m.in. w dostawach mieszanek przyprawowych dla przemysłu mięsnego, likwiduje swój zakład wytwórczy w Polsce. Produkcja w całości będzie przeniesiona do Austrii, gdzie wybudowano nowoczesne przedsiębiorstwo o dużych mocach przerobowych. W naszym kraju pozostanie firma handlowa Moguntia Polska sp. z o.o., która przejmie majątek wspomnianego zakładu produkcji mieszanek przyprawowych. Przy połączeniu obu firm planowane jest...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta