Atak przez odwrót
Atak przez odwrót
W języku wojskowym nazywa się to "wycofaniem na z góry upatrzone pozycje". Szachiści z kolei są zdania, że "najlepszą obroną jest atak". Piszę jednak nie o słynnych potyczkach, ale o... książkach kucharskich.
W minionym roku dało się wśród nich zauważyć kilka trendów, których wspólnym mianownikiem jest właśnie "odwrót" od tradycyjnej formuły książek kucharskich. To nic innego jak wyjście naprzeciw potrzebom podróżujących rodaków, ich zmieniającym się w ostatnich latach gustom nie tylko kulinarnym.
Najpierw zasygnalizowałbym "odwrót od demokracji kulinarnej": nie musimy już wszyscy wcinać pomidorowej, schabowego z kapustą i szarlotki. Tomy poświęcone kuchni polskiej zwiększają objętość niczym amatorzy solidnych dań. "Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej" oficyny Rea zawiera 2400 przepisów, daleko w tyle zostawiając niepokojąco podobną "Małą encyklopedię kuchenną...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta